Programări la 0722529728.

Talia de viespe, idealul de frumusețe feminină promovat în romantism

Pentru a înțelege criteriile de frumusețe aplicate corpului feminin în secolul al XIX-lea, trebuie să facem o scurtă incursiune în filozofia și în literatura epocii. Odată cu preocuparea unor filozofi precum Immanuel Kant pentru estetică și a unor creatori precum Jean Jacques Rousseau pentru idealul feminin, au apărut noi modele de frumusețe.

Într-o lume dominată de bărbați, considerați superiori atât mental cât și fizic, pentru a atinge idealul, femeile trebuia să fie cât mai puțin preocupate de orice activitate fizică. Ele erau încurajate de pildă să coase și să brodeze, fiindcă aceste două activități erau considerate ca fiind deloc obositoare pentru trup și liniștitoare pentru minte.

Încet-încet, pentru bărbații secolului al XIX-lea, frumusețea a început să devină similară cu un trup cu tenul foarte palid, cu talia foarte subțire, cu pieptul fragil și cu trăsături delicate ale feței. O mare importanță o aveau veșmintele foarte bogat ornamentate, bijuteriile, dar mai ales produsele unei științe a cosmeticii care se transformase deja într-un fel de industrie.

Deși modalitățile de modificare permanentă a unor trăsături existau de milenii (fetițelor chineze li se legau labele picioarelor ca acestea să rămână cât mai mici, în America de Sud se deformau craniile, iar în Africa se aplicau verigi pentru a lungi gâturile), în Europa și America secolului al XIX-lea au început să apară primele dispozitive moderne cum ar fi „dispozitivul de formare a nasului M. Trielty”, care acționa asupra cartilajelor prin presiune și era fixat cu șuruburi și cauciuc. Cea mai cunoscută rigoare a epocii este însă purtarea corsetului, care provoca uneori fracturi costale și deplasări iremediabile ale organelor interne, în încercarea de a prezenta o talie cât mai subțire.

Sfârșitul secolului XIX aduce pentru prima dacă în cultura occidentală și părerea feministelor despre frumusețea propriului trup. Scriitoarele britanice și cele americane, aflate în avangarda mișcării, promovează ideea unui trup sculptat, natural și funcțional, al unei femei independente și egală cu bărbatul. Nu întâmplător în Mândrie și prejudecată, Jane Austen propune un personaj, Caroline Bingley, care parcurge drumuri lungi pe jos, cu obrajii îmbujorați, scandalizând o întreagă comunitate.

Plătește în rate serviciile la FIX CLINIQUE cu Card Avantaj

Plătește în rate de la FIX CLINIQUE cu Card Avantaj

Facebook Fix Clinique

Instagram Fix Clinique

Instagram did not return a 200.

Follow Fix Clinique aici!

Galerie Before/After

vezi galerie foto aici

FIX CLINIQUE

Peste 35 de ani de practică în chirurgia plastică!

Top
Translate »
Call Now ButtonConsultație gratuită WhatsApp