Programări la 0722529728.

Standardele estetice și spirituale ale frumuseții din Grecia Antică • Idealul Afrodita

Spre deosebire de cultura egipteană, cea a vechilor greci s-a orientat spre un model ideal de frumusețe, unul despre care filozofi precum Platon sau Aristotel spuneau că nu poate fi atins. Pentru că aveau nevoie totuși de un reper, femeile Greciei Antice își doreau să fie cât mai aproape de Afrodita sau de Artemis, două modele idealizate de artiștii vremii. Trebuie reținut și faptul că, în viziunea vechilor greci, frumusețea trupului trebuia însoțită neapărat de un înalt grad de spiritualitate din partea femeilor.

Ca urmare a acestor concepții, statuile grecești propun în general nuduri feminine, corpuri greu de presupus că au existat și în realitate. În timp ce trupul e croit adesea din tușe largi, propunând femei aproape planturoase, de la gât în sus aspectul se schimbă și se pune mare preț pe simetrie și pe proporții. Este astăzi limpede nu doar din cercetarea vechilor scrieri, ci și la o simplă privire asupra artei grecești, că sculpturile dar și reprezentările din mozaicuri sunt abateri calculate de la un model, de la care artiștii luau doar ceea ce era mai frumos, îmbunătățind apoi alte aspecte ale trupului. Așa se face că sculturile grecești nu propun femeia de tip mediteranean, ceva mai scundă și cu trăsături accentuate ale feței, ci una care avea să intre în istorie pentru următorii două mii de ani ca fiind ideal de frumusețe.

În viața de zi cu zi, femeile din Grecia Antică, în special cele din zona Atenei, erau de-a dreptul obsedate de cosmetice, dovadă fiind nenumăratele vase, unele cu reziduuri, decoperite în șantierele arheologice. Prin machiaj, coafură și mai puțin prin vestimentație, ele încercau să copie modelul zeițelor, de care doreau să se apropie cât mai mult din punct de vedere fizic.

Ceea ce trebuie să reținem, doamnelor, din experiența vechii Grecii este concepția care a durat până în secolul al XX-lea că frumusețea fizică, indiferent de standarde, trebuie dublată de spiritualitate dar și de o grijă permanentă pentru ajustarea elementelor mai puțin estetice pe care le are orice chip, orice corp care există în realitate.

Plătește în rate serviciile la FIX CLINIQUE cu Card Avantaj

Plătește în rate de la FIX CLINIQUE cu Card Avantaj

Facebook Fix Clinique

Instagram Fix Clinique

Instagram did not return a 200.

Follow Fix Clinique aici!

Galerie Before/After

vezi galerie foto aici

FIX CLINIQUE

Peste 35 de ani de practică în chirurgia plastică!

Top
Translate »
Call Now ButtonConsultație gratuită WhatsApp