Gigantomastia este dezvoltarea exagerată a glandelor mamare, ceea ce conduce la ptoză (căderea sânilor). Supraaglomerarea excesivă a țesutului mamar poate apărea doar la un sân sau la ambii. Afecțiunea este însoțită în unele cazuri și de asimetrie mamară.
Hipertrofia este denumită gigantomastie atunci când volumul sânului este mai mare de 1500 ml, în condițiile în care volumul ideal este de 200-350 ml.
Hipertrofia glandelor mamare este determinată de dezechilibrele hormolale din adolescență sau este provocată de sarcină, de afecțiuni autoimune, precum și de creșterea în greutate ca urmare a disfuncției glandei tiroide sau după administrarea unor medicamente.
Gigantomastia produce dureri de spate, de gât, de umeri și de membre superioare, din cauza greutății mari care apasă pe torace. Alte consecințe sunt problemele de postură și de respirație, precum și deformări scheletale. Sânii anormali de mari se deformează și devin dureroși (simptom de mastalgie), cu modificarea sensibilității areolei și mamelonului din cauza afectării nervoase intercostale. În șanțul inframamar (de sub sâni) apar infecții cutanate, roșeață și mâncărime, ulcerații.
Corectarea se face prin reducție mamară (mamoreducție sau mamoplastie/mamopexia de reducere a sânilor) și lifting mamar, adică prin îndepărtarea excesului din volumul mamar, cu reconstrucția sânului și redarea aspectului natural, a formei frumoase și a volumului ideal, adecvat corpului pacientei. Intervenția se face de către un chirurg plastician experimentat.
Planul operator de micșorarea a sânilor și lifting implică marcaje pentru repoziționarea areolei și reducerea acesteia, precum și eliminarea excesului de piele și de țesut glandular. Rezultatele oferă satisfacție pacientei și îi redă încrederea în sine.