Persoanele cu gropițe în obraji par mai tinere și mai atractive din punct de vedere sexual. Nu e de mirare deci că în urmă cu 100 de ani se patentau primele dispozitive de creat gropițe în obraji. Adânciturile se formau prin presiunea exercitată de două dopuri care apăsau în mijlocul obrajilor. Reclama promitea că folosirea în mod continuu va produce o pereche de gropițe permanente, în dezacord însă cu Asociația Americană Medicală.
Isabella Gilbert, suferind toată tinerețea că nu avea gropițe în obraji, a inventat în 1921 și a patentat la 16 februarie 1926 dispozitivul de produs gropițe. Acesta era format dintr-o curea fixată pe bărbie care tensiona, cu ajutorul unui arc, două dopuri de cauciuc plasate în mijlocul obrajilor. S-a constata că folosirea pe timpul nopții făcea ca gropițele să fie evidente toată ziua următoare.
În 1937, Gilbert a patentat un dispozitiv îmbunătățit: putea produce o gropiță și în bărbie și putea crea o presiune mai mare asupra feței pentru ca dispozitivul să fie purtat un timp mai scurt. Nu se știe prețul și nici dacă dispozitivul s-a vândut vreodată.
Astăzi știm că gropițele sunt moștenite genetic. Multe persoane se supun unor operații estetice pentru a avea gropițe în obraji, care sunt considerate un semn de noroc și de prosperitate. Micile depresiuni în mușchii obrajilor devin de obicei vizibile în momentul în care persoana zâmbește, sporind farmecul personal.